Intervju med Donovan

 

 

 

I mer enn 20 år har det blitt arrangert Beatles festival i Liverpool. Denne festivalen har vært lagt til siste helga i august som er ”Bank Holiday” i England. Det vil si at mandagen er fridag. Beatles-festivalen har blitt koblet sammen med Matthew Street Music Festival og utvidet med et par hundre band. Alle musikksjangere blir representert.
Denne festivalen er dermed blitt Europas største gratis musikk- arrangement. Dette er blitt en folke- og familiefest i Liverpool. I år møttes 370.000 mennesker i sentrum av byen for å hygge seg i musikkens tegn. Det blir servert levende musikk fra 5 utendørs scener og et 40-tall scener innendørs.

Det var 23. gang Cavern City Tours arrangerte Beatles-week. Og for å si det med en gang: dette må ha vært en av de musikalsk beste. Kvaliteten på de 47 Beatles-tribute gruppene fra 11 land var bedre enn noen gang. Bruken av Empire Theatre som kveldsarena var perfekt. Adelphi hotell som festivalmidtpunkt fungerte bra som alltid. Og Beatles- fansen var hyggeligere enn noen gang. Og med toppnavn som Gerry & The Pacemakers, Swinging Blue Jeans, Searchers, Merseybeats, Undertakers og The Quarrymen, fikk 60-talls musikken en framføring som ikke kan gjøres mer autentisk i 2006.

Selve festivalen kalles Beatles-Week og varer en uke fra torsdag til og med tirsdag. I tillegg til mersey-beat bandene opptrådte Donovan og Tony Sheridan, som begge hadde sitt samarbeid med Beatles i ulike perioder på 60-tallet.

Vi ankom Liverpool ved middagstider torsdag og etter en lunsj på en tradisjonell pub gikk turen til Matthew Street og The Cavern. Det er den dagen under festivalen det går an å besøke Cavern uten å føle seg hensatt til en badstue! Dette stedet er et Mekka for alle som er opptatt av pop- musikkens historie. Under Beatles-festivalen er det lange køer trangt og om plassen inne i denne dype hule. Torsdag er det lettere å komme til og færre å fordele den sparsommelige luften på.
Torsdagen er også den store gjensynsdagen for de mange gjengangere på festivalen.
Mange kjente fjes og gode venner samles i musikkens tegn. Og for å si det: den som tror de er umettelig på levende musikk, kan oppleve å bli forsynt – i alle fall for en stund.

Fredagens høydepunkt var nok kveldskonserten med The Bootleg Beatles på Empire Teater. Dette er et av de beste Beatles- tributt band både musikalsk og visuelt. De tok for seg hele Beatles perioden og det musikalske høydepunktet var nok framføringen av Penny Lane , Strawberry Fields Forever og I am The Walrus med blåsere og strykekvartett på utlån fra Liverpool Symfonic Orchestra.
Festivalen tilbyr nattkonsert hver kveld på Adelphi. Her spiller man så lenge det er folk som orker å høre på. Nytt av året var ”Frank og Hal’s Unplugged Apple jam”. Her skulle det være fritt fram for folk som ønsket å opptre. Man var knapt kommet i gang før brann- alarmen på hotellet ble utløst! Alle 700 beboere pluss gjester måtte rømme hotellet og stille opp på plassen utenfor. Mange av oss har opplevd slike ting før og vanligvis er det falsk alarm. Denne gang var det faktisk brann i det elektriske anlegget i kjelleren! Men ikke noe tar musikken fra ekte fans: På trappen utenfor hotellet sto Frank og Hal med hver sin gitar og ledet allsangen ”as the fireman rushes in…”
Etter vel en time fikk vi lov å komme inn på hotellet igjen, men det ble ikke lov å gå på rommene før klokka var tre om natten. Det ble mye allsang og Applejam den kvelden…..

Lørdag formiddag – et kvarter før Liverpool FC startet kampen mot West Ham- spilte Gerry & The Pacemakers for 10.000 mennesker på bredden av Mersey. Faktisk et lite steinkast fra der ”Ferry Cross The Mersey”. Gerry kunne fortsatt underholde sitt publikum. Til tross for 3 hjerteoperasjoner var spillegleden på topp og ”You’ll Never Walk Alone” runget helt opp til Anfield da ”the scousers” + alle tilreisende sang med for full hals. Etter Gerry & Co var det The Proclaimers, Doctor & the Meddics og Herman’s Hermits som sto for underholdningen.
Lørdagens hovedkonsert på Empire Theatre var med Boom Orchestra fra Tsjekkia, The Original Quarrymen, Tony Sheridan og Donovan.
Boom Orchestra var et 30 tall ungdommer fra Tsjekkia med band, kor og orkester. Enormt flinke musikere, men nervøsiteten ødela noe av opptreden.
The Quarrymen var gruppen som John Lennon ledet fra 1956-1958. De kom sammen igjen i 1997 og har spilt og fortalt om sitt forhold til John Lennon og The Beatles i snart ti år. De lyder sikkert omtrent slik de gjorde i 1958 og ga seg ikke ut for å være noe annet enn et historisk amatørband. Men humoren og historiene gjorde det hele til nostalgisk underholdning. For øvrig er vokalist Len Garry en svært god sanger.

Ellers imponerte Tony Sheridan med glimrende gitarspill og god vokal. Det var han som dro med seg Beatles den gang da Bert Kampfert tilbød ham en plateinnspilling i 1961. Tony hadde sett potensialet i denne friske gruppen fra Liverpool. Innspillingen av bl.a. My Bonny gjorde at Beatles vakte interesse hos Brian Epstein. Han ble deres manager og gjorde gruppen verdensberømt.
Tony var en svært dyktig artist. Når man ser ham lurer man på hvorfor han ikke ble en stor stjerne. Samtidig ser man hvorfor det ikke skjedde. Han var nok for innadvendt og ga for lite av sin personlighet. Hans karisma og samspill med publikum er nok ikke hans styrke.

Tidligere på dagen var det Beatles auksjon på LIPA. Den mest spennende tingen som gikk under hammeren var nok en bokhylle Paul McCartney hadde laget da han var 14 år. Denne gikk for 1900£. Samtidig gikk et signert bilde av Heather Mills for 13£!

Søndagen var Adelphi midtpunkt for marked, kunstutstilling, intervjuer, videovisning og konserter. Her kommer tilbydere fra hele Europa for å by fram sine gamle og nye Beatles-effekter. Her er det alltid noe å finne – selv for samlere som trodde de hadde alt!
En som stadig er å treffe er Azing Moltmaker som driver et Beatles-museum utenfor Amsterdam. Han har skrevet 34 bøker om Beatles og påstår at han skal skrive 20 til. Dette er pent innbundne bøker med mye bilder om Beatles sine ulike perioder og utgivelser. Egentlig veldig flotte samleobjekter for en beatlesfan.
Du finner disse på http://www.esasoftned.nl/id45.htm 

I intervjurommet var Donovan første gjest. Se egen artikkel. Etter at han dro for å signere sin nye bok, samlet intervjuer, Beatles-historiker og kronolog Mark Lewisohn Pete Best, Alan Wlliams, Tony Sheridan og andre til å snakke om Hamburg-oppholdet til The Beatles. Programlederen viste gode kunnskaper og kunne mer om dette enn de som hadde vært tilstede! Vi gleder oss til Lewisohn kommer med sin komplette historie om the Beatles. Det blir ganske sikkert flere bind!

Mandagen er hoveddag for Matthew Strett Festival. Mye folk og mye musikk preger dagen. Selv fikk vi med oss The Beached Boys, Coldplace, Robbing Williams, Guns 2 Roses og Urythmix! For å holde ut lengst mulig brukte vi en rolig time i ”Hole In The Wall” - Liverpools eldste pub. Her er rolig stemning og mange hyggelige mennesker som har mange historier å fortelle.
Etter en tidlig tapas middag var det avskjedskonsert på Empire. Her var det Merseybeat med de meste kjente band og vokalister i 3 stive timer. Undertakers var første band ut. Originalvokalist Jackie Lomax var hentet fra USA og jammen låt han fortsatt bra. Sammen med Brian ”Saxophone” Jones skapte de godt trykk i en fullsatt sal. Kingsize Taylor og Beryl Marsden var gjesteartister og nostalgi- og gjensynsfaktoren ble høy!

Neste band ut var The Swinging Blue Jeans. Ray Ennis er nå eneste originale medlem etter bassist Les Braid døde sist vinter. Men bandet lød fortsatt veldig bra. Ledet av en opplagt Ray Ennis kjørte de gjennom de fleste av sine slagere. Ray har fortsatt tak på sitt publikum med sin utstråling og typiske ”scouse”-humor. Høydepunkt var nok ”Shaking All Over” og ”You’re no Good”.
The Merseybeats med originalmedelmmene Tony Crane og Billy Kinsley gjorde sine hits og noen andre klassikere. Ingen ting å si på kvaliteten der heller.
The Searchers med original medlem John McNally og ”nesten” original medlem Frank Allen er fortsatt et veldig bra band. De rangeres nok som Merseybeats nest største band etter kvalitet og antall slagere. Personlig var nok denne kvelden et av tidenes største Beatles-week opplevelser.

Neste år feirer Liverpool sin 800 års jubileum. Dette skal feires den 28. august 2007 som er siste dag av neste års festival. Da må vi nok utvide neste års besøk med minst en dag.
Det er allerede planlagt en stor konsert fra en flåte på Mersey i mai 2007. Den skal gjøres til en verdensomspennende TV-happening.
Ellers er Liverpool valgt som Europas kulturhovedstad i 2008. Da jobbes det seriøst med å forene de to gjenlevende beatlesmedlemmene for å spille på festivalen. Kris Donaldson som er markedsdirektør for Liverpool Culture Company sier til Liverpool Echo: -Dette er en spesiell plass, en spesiell tid og en spesiell by. Vi ønsker at festivalen skal bli bedre og større for hvert år.
På spørsmål om Paul og Ringo vil dukke opp sier han: jeg snakker med mange kjente personer og høyt profilerte artister. Men hvem kan jeg ikke si på dette stadium.

Å komplettere Paul og Ringo med Julian Lennon og Dhani Harrison hadde vært en verdensbegivenhet. Dette hadde understreket den verdien kvartetten har hatt for å gjøre Liverpool til en av pop-musikkens hovedsteder. Vi gleder oss allerede!